In articole

Hopa-sus Imunitatea!

Imunitatea: api-proiect de succes pentru o comunitate mai sănătoasă !

Proiectul nostru a început în comuna Buza, jud. Cluj, în toamna lui 2016, când am luat inițiativa unui proces de stimulare imunitară și pregătire pentru iarnă a copiilor și implicit a adulților din comunitatea noastră. Am beneficiat de ajutorul și susținerea Centrului Transilvan de Vindecare Naturală (Cluj) și de participarea colaboratorilor lui și a apicultorilor din zona noastră și din jud. Sălaj, care au donat produse apicole.

Ideea noastră era să folosim un mix de produse apicole de calitate superioară: miere polifloră, polen crud și propolis pentru a crea un mix apicol echilibrat și foarte eficient.

Am decis să avem și o părere medicală asupra a ceea ce se petrece în această perioadă de 2 luni și copii care s-au înscris în proiect au beneficiat de analize medicale, înainte și după încheierea “perioadei dulci”.

Pentru că avem o combinație complexă, ne așteptăm să existe modificări atât ale statusului imunitar dar și ale statusului nutrițional.

Ca și teste de laborator am ales: Hemoleucograma completă, calciul, fierul, feritina, magneziul și imunglobulinele A, M, G, E.

La început au existat unele reticențe din partea copiilor legate de culoare, gust…etc, dar apoi majoritatea le-au luat cu regularitate.

Epidemiologic, după două luni, putem afirma că infecțiile acute grave de căi respiratorii au fost reduse la o treime din numărul avut iarna trecută (2015-2016). Situația se reflectă și în prezența la școală a copiilor, iarna precedentă existând mult mai multe absențe de la ore care aveau motive medicale. Statusul bun al copiilor s-a reflectat și asupra părinților și bunicilor, majoritatea trecând iarna fără probleme grave infecțioase, cu toate ca nu s-a desfășurat nici o campanie de vaccinare antigripală în acest an (2015-2016) la noi în comună.

Ca rezultate, deși știm că nu sunt statistic impresionante – nu avem un lot martor, am găsit următoarele:

 • Eritrocite crescute cu 3.49%
 • Hemoglobina crescută cu 6.07%
 • Volumul Eritrocitar se menține
 • HEM creste cu 4.41%
 • CHEM se menține
 • Trombocite crescute cu 8.4%
 • Calciu crescut cu 4.15%
 • Sideremia crescută cu 12.13%
 • Feritina crescută cu 6.28%
 • Magneziu crescut cu 4.31%
 • Leucocite crescute cu 2.98
 • IgA crescut cu 2.61%
 • IgG crescut cu 7%
 • IgM scazut cu 5.56%
 • IgE crescut cu 22.69%
 • Discuție: Ig G crescut- am putea spune că structura noastră și-a amintit ceea ce a cunoscut ca fiind agresiv în trecut, am putea spune ca Api-Mix a funcționat similar cu “un vaccin”.

Corpul nu a suferit de alte infecții noi, motiv pentru care IgM au scăzut, n-au fost solicitate, iar Ig A a fost crescut știind că ele se găsesc mai ales în mucoase, cum e cea respiratorie.

Ig E a crescut cu 22.69% (probabil datorită polenului crud-mulți copii au gustat acum pentru prima dată acest aliment-medicament), dar a fost în limitele normalității. Un fapt particular care merită menționat este acela că și la copii alergici cunoscuți, IgE a crescut cu aceeași rată ca și în cazul copiilor care nu erau alergici.

Nici o altă reacție secundară nu a fost semnalată pe parcursul acestui proiect.

CONCLUZII?

O stare bună de sănătate e o responsabilitate personală. Înțelegerea importanței sănătății a adus împreună doctori, pacienți, părinți, generoși apicultori donatori, profesori, laborator de analize medicale. Cu toții am încercat și reușit să ridicăm nivelul de sănătate în comunitatea noastră, într-un mod natural și blând, folosind produse naturale locale.

Mulțumim apicultorilor: Cozma Aurelian, Rusu Lenuța, Latca Iacob, colectivului școlii gimnaziale Buza, laboratorului Medcenter Cluj și celorlalți părinți care ne-au ajutat.

Și după această experiență vă putem spune că dacă o comunitate ca a noastră a reușit, orice comunitate poate!

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
ApimondiaColon-hidroterapia